14 gru 2020
Trufle korzenne!
dietetyczne smakołyki w zimowej szacie...

SKŁADNIKI:
- Daktyle suszone 50 g (10 sztuk)
- Mąka kokosowa 12 g (2 łyżeczki)
- Nasiona chia 15 g (3 łyżeczki)
- Olej kokosowy 5 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawa do piernika bez cukru 2 g (pół łyżeczki)
- Wiórki kokosowe 24 g (4 łyżki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut.
Wiórki wrzucić na rozgrzaną patelnię (część
zostawić do obtoczenia trufli) i cały czas mieszając
prażyć, aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić).
Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać
daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz
pozostałe składniki. Następnie miksować aż do otrzymania
gładkiej masy. Z masy ulepić równe kulki, obtoczyć
je w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki
aż stwardnieją (około godziny).
SKADNIKI:
- Budyń w proszku, śmietankowy 20 g (4 łyżeczki)
- Erytrol 40 g (4 łyżki)
- Jajo 50 g (1 sztuka)
- Jogurt naturalny 75 g (pół małego kubka)
- Rodzynki suszone 15 g (pół garści)
- Ser twarogowy chudy mielony 250 g (1 kostka)
- Skórka z pomarańczy 10 g (1 łyżeczki)
- Wanilia - ekstrakt 0,5 g (kilka kropli)
smacznegoMaciej Bych
Dodaj swój komentarz