Odpowiednia podaż witaminy C :


noniewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
nowystępujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
yesobjawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
nomożesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
enlightenedprofilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.


Najlepsze źródła  witaminy C w produktach spozywczych:


► acerola,
► owoce dzikiej róży,
► kiwi,
► cytrusy,
► owoce jagodowe,
► papaja,
► ananas,
► brokuły,
► papryka,
► szpinak,
► dynia.


Bibliografia:


Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211