Jak to jest z tą witaminą C?
Z poradnika dietetyka!
Odpowiednia podaż witaminy C :
niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Najlepsze źródła witaminy C w produktach spozywczych:
► acerola,
► owoce dzikiej róży,
► kiwi,
► cytrusy,
► owoce jagodowe,
► papaja,
► ananas,
► brokuły,
► papryka,
► szpinak,
► dynia.
Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
Dodaj swój komentarz