Tartaletki waniliowe z borówkami
Porcja dla 4 osób. Bez cukru. Ze sporą ilością witamin i błonnika.
Spód:
50g wiórków kokosowych
50g płatków gryczanych lub jaglanych
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżka kakao
Płatki zmiel na drobno. Roztrzep jajko trzepaczką, dodaj wiórki kokosowe, kakao, rozdrobnione płatki, masło, i zagnieć dłonią ciasto. Podziel na 4 części z każdej uformuj kulkę. Owiń je w papier do pieczenia i włóż do lodówki.
Krem waniliowy:
200g mielonego twarożku
100ml gęstego mleczka kokosowego,
2 łyżeczki inuliny
Ziarenka z laski wanilii
100g borówek
Kilka listków świeżej mięty
Składniki poza owocami i miętą zmiksuj na gładki mus. Rozwałkuj schłodzone ciasto. Włóż do mini foremek i piecz ok. 10 min w temp 180 stopni. Ostudź. Nałóż krem na upieczone spody, udekoruj borówkami i listkami mięty. Włóż do lodówki na 2-3h.
całość porcja
Energia 1150cal 230kcal
Białko 60g 12g
Tłuszcze 75g 15g
Węglowodany 60g 12g
Dodaj swój komentarz