Spód:

  • 50g wiórków kokosowych

  • 50g płatków gryczanych lub jaglanych

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżka kakao

Płatki zmiel na drobno. Roztrzep jajko trzepaczką, dodaj wiórki kokosowe, kakao, rozdrobnione płatki, masło, i zagnieć dłonią ciasto. Podziel na 4 części z każdej uformuj kulkę. Owiń je w papier do pieczenia i włóż do lodówki.

Krem waniliowy:

  • 200g mielonego twarożku

  • 100ml gęstego mleczka kokosowego,

  • 2 łyżeczki inuliny

  • Ziarenka z laski wanilii

  • 100g borówek

  • Kilka listków świeżej mięty

Składniki poza owocami i miętą zmiksuj na gładki mus. Rozwałkuj schłodzone ciasto. Włóż do mini foremek i piecz ok. 10 min w temp 180 stopni. Ostudź. Nałóż krem na upieczone spody, udekoruj borówkami i listkami mięty. Włóż do lodówki na 2-3h.

 

                                   całość             porcja

Energia                     1150cal            230kcal

Białko                       60g                  12g

Tłuszcze                   75g                  15g

Węglowodany          60g                  12g