Dietetyczny sernik z czekoladową kruszonką
Tylko 170 kcal w porcji. Ciastko przygotowane na stewii będzie uwrażliwiać tkanki na insulinę.
Kruszonka:
1 szklanka mąki /130g/ owsianej
4-5 łyżek masła zimnego
3 łyżki – erytrolu/stewii/ksylitolu
3 łyżko gorzkiego kakao
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka otrąb owsianych
Składniki wrzuć do miski i zmiksuj aż powstaną lepiące okruszki. Podziel na dwie części i uformuj z nich kule, owiń je papierem do pieczenia i włóż do lodówki na 30 min do słodzenia. Dno formy przykryj pierwsza częścią ciasta, lekko je ugniatając. Piecz około 10 min w temp. 180oC.
Masa serowa
500g mielonego sera twarogowego chudego/półtłustego
2 jajka
Ziarenka z jednej laski wanilii
4 łyżki inuliny
Szczypta soli
Białka ubij z solą na puszystą pianę. Żółtka zmiksuj z inuliną. Ciągle miksując, dodawaj do nich porcjami ser i ziarenka wanilii. Na koniec przełóż do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj. Na zapieczony spod wylej masę serową, na niej ułóż kolejną warstwę czekoladowej kruszonki i piecz ok 45-50 min w temp 180 stopni.
10 porcji 1 porcja
Energia 1700 kcal . 170 kcal
B 160g 16g
T 75g 7,5g
W 120g 120g
Dodaj swój komentarz