Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki /130g/ owsianej

  • 4-5 łyżek masła zimnego

  • 3 łyżki – erytrolu/stewii/ksylitolu

  • 3 łyżko gorzkiego kakao

  • 1 łyżka siemienia lnianego

  • 1 łyżka otrąb owsianych

 

Składniki wrzuć do miski i zmiksuj aż powstaną lepiące okruszki. Podziel na dwie części i uformuj z nich kule, owiń je papierem do pieczenia i włóż do lodówki na 30 min do słodzenia. Dno formy przykryj pierwsza częścią ciasta, lekko je ugniatając. Piecz około 10 min w temp. 180oC.

 

Masa serowa

  • 500g mielonego sera twarogowego chudego/półtłustego

  • 2 jajka

  • Ziarenka z jednej laski wanilii

  • 4 łyżki inuliny

  • Szczypta soli

 

Białka ubij z solą na puszystą pianę. Żółtka zmiksuj z inuliną. Ciągle miksując, dodawaj do nich porcjami ser i ziarenka wanilii. Na koniec przełóż do masy ubite białka i delikatnie wymieszaj. Na zapieczony spod wylej masę serową, na niej ułóż kolejną warstwę czekoladowej kruszonki i piecz ok 45-50 min w temp 180 stopni.

 

 

                          10 porcji                                  1 porcja 

Energia            1700 kcal .                                170 kcal

B                       160g                                          16g

T                        75g                                            7,5g 

W                      120g                                          120g