Prawdą jest to, że kawa działa moczopędnie ponieważ zawiera wodę, fenelokwasy drażniące błonę śluzową pęcherza moczowego. Ponadto kawa jest antagonistą receptorów AR1 w cewkach nerkowych które nasilając diurezę.

Z dwóch powodów duża ilość wydalanego moczu nie koreluje z wydalaniem magnezu. Po pierwsze mocz o niskim ciężarze nie zawiera magnezu. A po drugie magnez jest absorbowany zwrotnie w kanalikach nerkowych.

Jak stwierdzono wypicie 300 mg kofeiny, czyli 4 espresso 30 ml lub 3 szklanek kawy parzonej 240 ml, powoduje utratę w ciągu doby około 4 mg magnezu. Tymczasem ilość dostarczona wynosi 96 mg (4 espresso) lub 21 mg (3 szklanki kawy parzonej). Nawet przy założeniu wchłaniania minimalnego, kawa jest źródłem magnezu. :)

 

piśmiennictwo

1. R. Preedy Victor: Caffeine: Chemistry, Analysis, Function and Effects. Food and Nutritional Components, 2012. 2. Orey C. Kensington Books, 2012. 3. Zand J.: Smart Medicine for Healthier Living. Avery Publishing Group, 1999. 4. Świątkowska K.: Kawa kontra magnez (...) (dostęp 21.09.2018) 6. Sarobo C.: Int J Exp Pathol. 2012, 93(6):429-37. 7. Ming Z.: Can J Physiol Pharmacol. 2010, 88(11):1115-21. 8. Robert A.F.: Am J Physiol Renal Physiol. 2015, 15; 308(12): 1409–1420.