SKŁADNIKI

CIASTO NALEŚNIKOWE

150 g mąki razowej

100 g mąki żytniej

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

sól

olej do smażenia

 

FARSZ

40-50 dkg mięsa wołowego

1 cebula

tymianek

sól, pieprz

czerwona papryka w proszku ostra i słodka

2 cm korzenia imbiru

kukurydza z puszki

czerwona fasola z puszki

liście sałaty

pomidor

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Wszystkie składniki na ciasto połączyć w jednolitą masę, smażyć naleśniki na patelni.

Mięso wołowe zmielić, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni dodać tymianek, czerwoną paprykę ostrą i słodką, sól ,pieprz do smaku. Pod koniec smażenia dodać 2 cm startego korzenia imbiru.

Na rozłożony naleśnik położyć liść sałaty , farsz mięsny, fasolę, kukurydzę, pokrojony pomidor. Zawinąć naleśnik w rulon.

 

WSKAZÓWKI

Jeżeli chcemy bardziej pikantne Tortille dodajmy więcej ostrej papryki lub imbiru.

Można też dodać czosnek