KURCZAK PO AZJATYCKU Z SOSEM ARACHIDOWYM
Smacznie i zdrowo
Składniki:
cebula dymka
3 szklanki dowolnych warzyw
250g kurczaka pokrojonego w kawałki
ząbek czosnku
łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
SOS ARACHIDOWY
1/2 szklanki bulionu
1/6 szklanki maki arachidowej lub łyżka masła orzechowego
1/2 łyżki sosu sriacha
1/2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
w celu podbicia weglowodanami ugotuj szklankę ryżu brązowego.
Przygotowanie: /20minut/
w małym rondelku na wolnym ogniu połącz składniki sosu, wymieszaj i duś 2 minuty
na dużą patelnię wrzuć cebulę, warzywa i 1/2 sosu arachidowego. Gotuj na średnim ogniu około 5-8 minut, połuż na talerz
rondel postaw na ogień i wrzuć kurczaka z czosnkiem i 2 łyżki sosu arachidowego
wyłuż kurczaka i warzywa na talerz i polej resztą sosu arachidowego
na porcję:
312kcal
5g tłuszczu
7g błonnika
45g białka
52g weglowodanów / z ryżem/
Polecam jak danie obiadowe
Dodaj swój komentarz