Prawdopodobnie każdy z nas miał w życiu styczność z pojęciem oczyszczania organizmu. W pojęciu medycznym takowa sytuacje miejsca nie znajduje. Widnieje natomiast ODTRUWANIE rozumiane, jako zaprzestanie narażenia na trucizny. Naturoterapia detoksykacją nazywa takie działania, które mają na celu eliminację toksyn oraz wzmocnienie i regenerację.

Skuteczna detoksykacja powinna inicjować działania wpierające na kilku poziomach:

>  Nasilenie wytwarzania żółci i przerwanie cyklu jelitowo-wątrobowego kwasów żółciowych, ponieważ toksyny etylowe i metylowe pochodne metali /rtęć, kadm, ołów/ są wydalane z żółcią do dwunastnicy, a następnie z kałem. Proces ten będą promować zioła żółciotwórcze i żółciopędne – ostropest, karczoch, mniszek lekarski, dziurawiec i mięta pieprzowa, a ponadto środki rozszczepiające sole żółciowe – bakterie L. rhamnosus GG, L. plantarum 299v

>  Eliminacja z przewodu pokarmowego przy pomocy aktywnego węgla, glinki kaolinowo-kefalinowej, aloesu, senesu, chitosanu i chlorelli

>  Chelatacja metali ciężkich z płynu pozakomórkowego dzięki flawonów roślinnych /barwnik buraka, wisni, czereśni, jagód, borówek, fiołka trójbarwnego i mniszka lekarskiego.

>  Sztuczna chelatacja – EDTA, DMS, DMPS (kwas 1,2-dimerkaptobursztynowy i propionosulfonowy) oraz kwas alfa-liponowy – usuwają część metali ciężkich (ołów, rtęć, kadm), ale wykazują wątpliwą skuteczność w detoksykacji z tkanki tłuszczowej i nerwowej (niska przenikalność tych związków przez hydrofobowe błony komórkowe, w tym kwasu alfa-liponowego). Po podaniu doustnym wiążą toksyny z jelita grubego, dlatego ich skuteczność jest raczej niewielka. Silnie działają dopiero po podaniu pozajelitowym. Ponadto wiążą żelazo, wapń i cynk, a także miedź.

>  Nasilenie syntezy GSH (glutationu) i GST (peroksydazy glutationowej)– metionina, glicyna, cysteina, awokado, bruksela, brokuły, kapusta i sałata – ze względu na zawartość siarki, ponadto witamina C, E i beta-karoteny (prowitamina A).

 

Istnieje obecnie także moda na mechaniczne sposoby „oczyszczania” np. hydrokolonoteapia. Niestety nie jest polecana gdyż zachodzi spore ryzyko perforacji uchyłków jelita grubego.
 

Popularne oczyszczenie octem jabłkowym, co najwyżej osłabi apetyt i może uszkadzać szkliwo zębów.

Warto także zwrócić uwagę na głodówkę w wersji jednodniowej, ponieważ ta obniża insulinooporność, poprawia tolerancję glukozy, zwiększa syntezę glutationu – GSH. Wielodniowe stosowanie głodówek nie jest zalecenie, ponieważ Toksyny z tkanki tłuszczowej, uwolnione podczas intensywnego odchudzania, nie opuszczają organizmu, tylko zajmują kolejne kompartmenty (przedziały), ze względu na ich hydrofobowy charakter nie mogą zostać wydalone z moczem, a po wydaleniu z żółcią zwrotnie wchłaniają się z jelit do wątroby.

 

Literatura

1. Rose P. Ong CN. Whiteman M. Protective effects of Asian green vegetables against oxidant induced cytotoxicity. World J Gastroenterol. 2005, 11, 7607–7614
2. Wark PA. Grubben MJ. Peters WH, Habitual consumption of fruits and vegetables: Associations with human rectal glutathione S-transferase. Carcinogenesis. 2004, 25, 2135–2142.
3. Allen J, Montalto M, Lovejoy J, Weber W. Detoxification in Naturopathic Medicine: A Survey. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2011, 17, 1175-1180