mgr Maciej Bych

CLA

Conjugated Linoleic Acid (CLA) - to sprzężony kwas linolowy. Jego głównym źródłem w pożywieniu jest tłuszcz mleczny oraz tłuszcz zwierząt przeżuwających. Znaczne ilości tego związku występują także w tłuszczu indyczym.

Wiele prowadzonych badań wskazuje, że CLA oddziałuje w pozytywny sposób zarówno na obszarze tkanki tłuszczowej, jak i mięśniowej. Sprzężony kwas linolowy hamuje gromadzenie lipidów pod skórą. Ogranicza zarówno podział komórek tłuszczowych (hiperplazję), jak i wzrost ich objętości (hipertrofię). Jednocześnie nasila ich całkowitą destrukcję, poprzez indukowanie apoptozy (śmierci kontrolowanej komórek tłuszczowych). CLA w  specyficzny sposób oddziałuje także na funkcjonowanie enzymów kontrolujących metabolizm tłuszczowy. Między innymi obniża aktywność lipazy lipoproteinowej w tkance tłuszczowej oraz desaturazy tearoilo-CoA – kluczowych związków aktywujących magazynowanie tłuszczu w komórkach.

Na podstawie obecnych badań uważa się, że CLA zmniejsza masę tłuszczową za pomocą czterech głównych mechanizmów:

  • blokowanie odkładania tłuszczu po zjedzeniu posiłku,
  • przyspieszenie metabolizmu tłuszczowego,
  • nasilenie rozkładu tłuszczu i redukcję liczby komórek tłuszczowych.

Badania wykazują, że zwiększenie podaży CLA wpływa na wzrost syntezy białek mięśniowych, poprawę bilansu azotowego oraz osłabienie aktywności hormonów katabolicznych głównie kortyzolu, co w przypadku programów redukcji masy ciała ma szczególne znaczenie dla minimalizacji efektu jo-jo. Wyższy poziom umięśnienia wpływa, bowiem na zwiększenie tempa przemiany materii i spalania tłuszczu, co w efekcie zabezpiecza przed wzrostem masy tłuszczowej. CLA może być wykorzystywany nie tylko w trakcie trwania kuracji odchudzającej, ale także po jej zakończeniu jak środek zabezpieczający przed powstaniem efektu jo-jo.

Należy także nadmienić o korzystnych właściwościach prozdrowotnych CLA. Wiele badań potwierdza, że sprzężony kwas linolowy (CLA) intensywnie ogranicza rozwój komórek rakowych oraz wspomaga pracę serca i układu krążenia. Ten aktywny związek hamuje, m.in. powstawanie rakotwórczych hormonów tkankowych, a także zwiększa aktywność układu obronnego walczącego z nieprawidłowymi komórkami. Dodatek do diety kwasu CLA powoduje obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu oraz zmniejszenie powstawania złogów miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. CLA również skutecznie eliminuje wolne rodniki, dzięki czemu intensywnie hamuje procesy starzenia oraz powstawanie wielu niebezpiecznych chorób.

Suplement CLA zaleca się przyjmować w 2 dawkach po 1,5-2,5g. Pierwsza porcja powinna przypadać po pierwszym posiłku, natomiast druga po posiłku przed lub potreningowym, aby wykorzystać jego działanie antykataboliczne. W przypadku braku zajęć sportowych suplement można przyjmować po pierwszy i ostatnim posiłku.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Łaknienie na słodycze

Wysoki udział węglowodanów szczególnie ich form wysokoprzetworzonych wpływa w istotny sposób na pobudzanie mechanizmów neurohormonalnych i metabolicznych sprzyjających gromadzeniu rezerw tłuszczu.

czytaj więcej

Chrom

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Chrom jest składnikiem mineralnym wchodzącym w skład budowy niskocząsteczkowego związku organicznego zwanego czynnikiem tolerancji glukozy, w skrócie GTF (Glucose Tolerance Factor). Zasadniczym działaniem GTF jest ...

czytaj więcej
POKAŻ