mgr Maciej Bych

Sylimaryna

Jest flawonoidem roślinnym o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Jednym z najlepszych jej źródeł są wyciągi z ostropestu plamistego. Sylimaryna odpowiada w szczególności za proces neutralizacji wolnych rodników w obrębie komórek wątrobowych, chroni je przed działaniem toksyn, oraz zapobiega rozwojowi zmian zapalnych. Suplementacja wskazana jest w szczególności sportowcom praktykującym wysokokaloryczną dietę z dużą zawartością białka (dyscypliny siłowe, kulturystyka). Zalecana, dobowa dawka to ok. 200Mg.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Genisteina

To jeden z najlepiej poznanych i intensywnie badanych flawonoidów sojowych, który m.in. ma właściwości skutecznego przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników.Dieta przeciętnego człowieka powinna zawierać kilkadziesiąt ...

czytaj więcej

Beta-karoten

Jest barwnikiem roślinnym, z którego organizm wytwarza witaminę A (retinol) – jeden z najważniejszych składników diety o działaniu antyoksydacyjnym.

czytaj więcej
POKAŻ