mgr Maciej Bych

Ile kalorii powinna spożywać kobieta w ciąży ?

Odpowiednia podaż kalorii w diecie ciężarnej kobiety jest niezwykle istotna. Nie oznacza to  jednak, że potrzeby energetyczne w ciąży są na tyle wysokie, by pojawiała się konieczność stosowania diety o znacząco podwyższonej kaloryczności.

Szacuje się, że w I trymestrze ciąży podaż kalorii nie powinna być wyższa niż 150kcal w stosunku do okresu poprzedzającego ciąże. Od II trymestru ciąży nadwyżka kalorii powinna oscylować w granicach: 360 kcal w II trymestrze i 475 kcal w III trymestrze. W praktyce oznacza to tylko niewielki wzrost spożycia pokarmu w trakcie trwania całej ciąży.  W tym szczególnym dla kobiet okresie, dieta nie wymaga żadnych istotnych rewolucji kalorycznych, lecz przede wszystkim musi się charakteryzować bardzo dużą wartością odżywczą. Jednak przywiązywanie uwagi do samych kalorii nie zawsze jest słuszne. Ze względu na różne okoliczności, podaż kalorii na danym etapie ciąży musi być często modyfikowana i dostosowana do określonej sytuacji, co nie zawsze będzie spójne z przyjętymi normami dla kobiet w ciąży. Ustalając aktualne zapotrzebowanie energetyczne należy brać także pod uwagę inne czynniki jak:

  • obecną masę ciała,
  • dotychczasowy sposób odżywiania,
  • akceptację określonej objętości pożywienia,
  • samopoczucie, inne.

Celem diety powinno być nie tyle skupianie się na samej kaloryczności diety, co przede wszystkim dążenie do poprawy jakości żywienia poprzez urozmaicenie jadłospisów oraz uwzględnianie produktów wysoko odżywczych i nisko przetworzonych.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Wzrost wagi w ciąży

Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży

Wzrost wagi w trakcie trwania ciąży jest procesem naturalnym, związanym z istotnymi zmianami anatomicznymi i fizjologicznymi jakie w tym czasie zachodzą w ciele kobiety.

czytaj więcej

Jak planować posiłki w trackie ciąży

Wrze 11, 2014 Dieta w ciąży

Każda kobieta ciężarna powinna zadbać o prawidłową ilość posiłków, starać się je spożywać w miarę o wyznaczonych porach oraz zachowywać między nimi określone przerwy czasowe.

czytaj więcej
POKAŻ