mgr Maciej Bych

Temperatura napojów

W kontekście nawadniania organizmu bardziej preferowane są napoje chłodne, gdyż ich transport przez przewód pokarmowy oraz wchłanianie do krwi są znacznie przyśpieszone. Ponadto zimne płyny skutecznie obniżają temperaturę przegrzanego ciała. Należy jednak pamiętać, aby spożywane napoje nie były zbyt zimne, bowiem mogą przyczyniać się do tzw. kolek żołądkowo-jelitowych, stanów zapalnych gardła oraz dokuczliwych schorzeń układu oddechowego i pokarmowego. Najbardziej optymalna temperatura spożywanych płynów powinna wynosić ok. 4-10°C. Jedynie w przypadku wysiłków odbywających się w chłodnym otoczeniu bardziej preferowane są napoje ciepłe. Optymalna temperatura napojów to 15-22°C.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Odnowa płynów po treningu

Wrze 11, 2014 Woda i sole mineralne

W celu przeprowadzenia odpowiedniej rehydratacji powysiłkowej wykorzystuje się specjalne napoje wodno-elektrolitowe. Przyjmowanie tylko i wyłącznie czystej wody może prowadzić do zbytniego "rozcieńczenia" płynów zewnątrzkomórkowych, w ...

czytaj więcej

Napoje po upojeniu alkoholowym

Wrze 11, 2014 Woda i sole mineralne

Picie alkoholu powoduje odwodnienie organizmu, spadek poziomu cukru we krwi oraz straty składników mineralnych. Napoje sportowe są korzystne w aspekcie przeciwdziałania i łagodzenia skutków upojenia ...

czytaj więcej
POKAŻ