mgr Maciej Bych

Genisteina

To jeden z najlepiej poznanych i intensywnie badanych flawonoidów sojowych, który m.in. ma właściwości skutecznego przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników.Dieta przeciętnego człowieka powinna zawierać kilkadziesiąt mg tej substancji na dobę, tymczasem jej spożycie w krajach europejskich waha się na poziomie 1-3mg. Mając na uwadze cenne właściwości antyoksydacyjne flawonoidów sojowych, sportowcom w procesie wspomagania żywieniowego zaleca się m.in. stosowanie odżywek opartych o białko sojowe.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zielona herbata

Ekstrakt z zielonej herbaty jest bogatym źródłem naturalnych substancji polifenolowych, wśród których najważniejszą rolę odgrywają katechiny.

czytaj więcej

Witamina C

Obok witaminy E, zaliczana jest do kluczowych antyoksydantów chroniących ustrój przed szkodliwymi następstwami działania reaktywnych form tlenu.

czytaj więcej
POKAŻ