enlightenedRola białka w aspekcie budowania odporności jest znacząca. Niska podaż białka w diecie obniża aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał.

yesPodczas badań na zwierzętach zaobserwowano, iż dieta uboga w białko wpływa na cieższy przebieg chorób wirusowych. Natomiast zwiekszenie spozycia białka znacząco poprawiało rokowania ozdrowienia.

yesBiałko serwatkowe mleka zawiera w swoim składzie laktoferynę i immunoglobulin. które mogą wzmacniać odporność.

enlightenedPodczas niektórych stanów chorobowych wskazane jest dostarczenie większej ilości aminokwasów, aby wesprzeć organizm w walce z dodatkowym stresem.

enlightenedW zaleceniach żywieniowych u pacjentów z Covid19 sugeruję się dobową podaż białka na poziomie 1,5-2,0 na kilogram masy ciała.

frownNiestety badania pokazuję, że u wielu osób występują niedobory białka w diecie. Zwłaszcza u osób starszych ten wskaźnik jest bardzo niski.

Czym i jak uzupełniać niedobory białka w diecie?

Zaleca się zwiększyć podaż poniższych produktów z często spierać się suplementacją.

  • Białko serwatkowe-gotowe produkty do nabycia w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach z odżywkami,
  • mleko,
  • jaja,
  • sery,
  • ryby,
  • soja,
  • jogurty,
  • orzechy,
  • nasiona.


Bibliografia:

Daly JM, Reynolds J, Sigal RK, Shou J, Liberman MD. Effect of dietary protein and amino acids on immune function. Crit Care Med. 1990 Feb;18(2 Suppl):S86-93. PMID: 2105184.
Taylor AK, Cao W, Vora KP, De La Cruz J, Shieh WJ, Zaki SR, Katz JM, Sambhara S, Gangappa S. Protein energy malnutrition decreases immunity and increases susceptibility to influenza infection in mice. J Infect Dis. 2013 Feb 1;207(3):501-10. doi: 10.1093/infdis/jis527. Epub 2012 Sep 4. PMID: 22949306.
Castaneda C, Charnley JM, Evans WJ, Crim MC. Elderly women accommodate to a low-protein diet with losses of body cell mass, muscle function, and immune response. Am J Clin Nutr. 1995 Jul;62(1):30-9. doi: 10.1093/ajcn/62.1.30. PMID: 7598064.
Roth E, Spittler A, Oehler R. Glutamin: Wirkungen auf das Immunsystem, auf Eiweisshaushalt und Darmfunktionen [Glutamine: effects on the immune system, protein balance and intestinal functions]. Wien Klin Wochenschr. 1996;108(21):669-76. German. PMID: 9045524.
Stachowska, Ewa et al. “Nutritional Support in Coronavirus 2019 Disease.” Medicina (Kaunas, Lithuania) vol. 56,6 289. 12 Jun. 2020, doi:10.3390/medicina56060289
Karacabey, Kursad. (2012). The Effect of Nutritional Elements on the Immune System.