SKŁADNIKI:

  • Daktyle suszone 50 g (10 sztuk)
  • Mąka kokosowa 12 g (2 łyżeczki)
  • Nasiona chia 15 g (3 łyżeczki)
  • Olej kokosowy 5 g (1/2 łyżeczki)
  • Przyprawa do piernika bez cukru 2 g (pół łyżeczki)
  • Wiórki kokosowe 24 g (4 łyżki)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na około 15 minut.
Wiórki wrzucić na rozgrzaną patelnię (część
zostawić do obtoczenia trufli) i cały czas mieszając
prażyć, aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić).
Uprażone wiórki umieścić w malakserze, dodać
daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz
pozostałe składniki. Następnie miksować aż do otrzymania
gładkiej masy. Z masy ulepić równe kulki, obtoczyć
je w pozostałych wiórkach i wstawić do lodówki
aż stwardnieją (około godziny).

 

SKADNIKI:

  • Budyń w proszku, śmietankowy 20 g (4 łyżeczki)
  • Erytrol 40 g (4 łyżki)
  • Jajo 50 g (1 sztuka)
  • Jogurt naturalny 75 g (pół małego kubka)
  • Rodzynki suszone 15 g (pół garści)
  • Ser twarogowy chudy mielony 250 g (1 kostka)
  • Skórka z pomarańczy 10 g (1 łyżeczki)
  • Wanilia - ekstrakt 0,5 g (kilka kropli)

 

 

smacznego
Maciej Bych