Jak donoszą najnowsze badania czekolada zawiera w sobie ponad 600 składników pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.

Spożywanie jej w odpowiedniej ilości miedzy innymi:

  • Poprawia nastrój
  • Dodaje energii
  • Likwiduje zmęczenie

 

Sekret czekolady mieści się w jej składnikach:

  • węglowodany - nimi żywi się nasz mózg
  • magnez - wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych
  • żelazo - niezbędne w produkcji czerwonych krwinek i rozprowadzaniu tlenu
  • niacyna - wspomaga uwalnianie się energii zawartej w pokarmie
  • teobromina - pobudzająca pracę nerek, łagodny środek moczopędny, działa również stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy, dając efekty podobne jak kofeina
  • fenylotylamina - powodują poprawę nastroju, stymulują pozytywną energię
  • flawonoidy - hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, zwiększają odporność na infekcje, uczestniczą w regulacji skurczy mięśni i naczyń

Jaką czekoladę wybrać?:

  • minimum 60% kakao
  • bez oleju palmowego
  • bez konserwantów
  • bez syropu glukozowo-fruktozowego

Ile czekolady warto zjeść?

1-2 kostki dziennie.

Podsumowując czekolada:

  1. Chroni serce dzięki zawartości polifenoli
  2. Poprawia ukrwienie mózgu
  3. Zmniejsza ryzyko udaru.
  4. Ułatwia naukę.
  5. Pomaga w odchudzaniu.
  6. Chroni skórę.
  7. Wydłuża życie
  8. Zapobiega cukrzycy
  9. Łagodzi kaszel.
  10. Może stopować rozrost nowotworów.